Dania główne - Kulinaria

Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź!

2022-08-12 09:57:30 | Olsztyn

Pizza to danie, które można jeść… na okrągło! Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

dobra pizza

Na ostateczny smak pizzy wpływa szereg czynników, spośród których trudno wybrać jeden najważniejszy. Istotna jest zarówno jakość ciasta, sosu i sera, jak świeżość wybranych dodatków i ich odpowiednie połączenie. Dobra pizza to również dobry piec, najlepiej taki opalany aromatycznym drewnem. Nie mniej ważna jest doświadczona ręka pizzera!

Bierzemy pod lupę dobrą pizzę i analizujemy ją kęs po kęsie. Sprawdzamy również, gdzie jest najlepsza pizza na dowóz w Olsztynie!

Idealnie wyrobione ciasto

Podstawą dobrej pizzy, dosłownie i w przenośni, jest idealnie gładkie i perfekcyjnie wyrobione ciasto drożdżowe. Przepis na najlepsze ciasto na pizzę? Minimalna liczba najwyższej jakości składników (mąka, drożdże, woda) oraz czas i spokój niezbędne, by ciasto mogło nabrać wartości rosnąc. No i oczywiście opalany drewnem piec do pizzy, gwarantujący ciastu optymalną temperaturę i zapewniający pizzy wyjątkowy aromat.

Włoskie pizzerie przygotowują pizzę w oparciu o sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Klasyczna pizza ze słonecznej Italii robiona jest zawsze na cienkim cieście z podniesionymi, delikatnie chrupiącymi brzegami. Dokładnie tak, jak zrobił to w 1889 roku pizzer Raffaele Esposito, przygotowując pizzę dla królowej Włoch Margherity Sabaudzkiej i jej męża Umberto I. Ale to nie jedyna dostępna opcja!

Sycylijska pizza Sfincione jest kwadratowa lub prostokątna. Jej bazą jest grube i puszyste ciasto, bez podniesionych brzegów. W Sycylii Sfincione była tradycyjnym prowiantem lokalnych rolników. Przygotowywana z dodatkami, które akurat były pod ręką (najczęściej ser, oliwę, cebulę, anchovies i… kawałki chleba!), bezproblemowa do dzielenia i przenoszenia. Pomysł na pizzę na grubym cieście zaadaptowali Amerykanie, serwując ją jako pizzę w stylu Chicago.

Ciasto na pizzę może również zostać uformowane na kształt gigantycznego pieroga (Calzone) lub zostać zwinięte w formie rolady (Stromboli).

Dobrej jakości sos i ser

Sos i ser to dwa podstawowe dodatki, bez których o dobrej pizzy nie może być mowy! Sos ląduje bezpośrednio na cieście. Najczęściej używany jest oczywiście sos pomidorowy, który w swojej podstawowej wersji przygotowywany jest wyłącznie ze świeżych pomidorów, z dodatkiem świeżej bazylii i szczyptą maksymalnie aromatycznych ziół prowansalskich. W niektórych rodzajach pizzy sos pomidorowy zastępuje się sosami śmietanowymi, które lepiej komponują się np. z grzybami.

Ser jest tym dodatkiem, który decyduje o charakterze pizzy i jej smakowitości. To na nim również spoczywa odpowiedzialność za połączenie wszystkich składników ułożonych na cieście.

Najpopularniejszym serem do pizzy jest subtelna mozzarella, która harmonijnie komponuje się z większością dodatków. Za wyrazistość pizzy odpowiada z kolei gorgonzola, która skutecznie podbija smak zielonych warzyw, przede wszystkim szpinaku i rukoli. Pizza z greckim akcentem to pizza z fetą, która nadaje włoskiemu przysmakowi lekko słony i ostry smak. Francuski camembert z kolei idealnie komponuje się ze śmietaną i oliwkami.

Nie zapominajmy o parmezanie! To naprawdę twardy zawodnik, pochodzący z włoskiej Parmy, który dodaje każdej pizzy ostrości i wyrazistości.

Świeże i dobrze dopasowane do siebie dodatki 

Na pizzy można położyć właściwie każdy składnik, czego dowodem jest jedna z najbardziej kontrowersyjnych pizz, czyli… pizza hawajska. Stoimy na stanowisku, że nie ma złych i dobrych połączeń i kompozycji. To Tobie przecież wybrana pizza ma smakować!

Oczywiście doświadczeni pizzerzy doskonale wiedzą co, jak i w jakich proporcjach ze sobą łączyć. Właśnie dlatego najlepsze włoskie pizzerie oferują swoim klientom nawet kilkadziesiąt gotowych propozycji, wśród których znajdują się m.in. klasyczna Margherita, delikatna Prosciutta, subtelna Capriciosa, a także sycące i mocno mięsne pizze Chłopska i Góralska. Na miłośników sera czeka pizza Cztery Sery, a na wielbicieli owoców morza – pizza Frutti di Mare…

Wszystkie składniki powinny być świeże!

Piec, który złączy wszystko i nada odpowiedniego aromatu

Piec do pizzy to gwarancja perfekcyjnie wypieczonego ciasta i idealnego połączenia wszystkich składników. Nawet najlepsza domowa pizza nie może równać się z tą, którą pizzer wypieka w specjalnym, opalanym liściastym drewnem, otwartym piecu.

Profesjonalne piece do pizzy rozgrzewają się do 400-500 stopni Celsjusza, a pizza wypiekana jest najczęściej nie dłużej niż kika minut. Domowy piekarnik rozgrzewasz maksymalnie do 250 st. C, a aromat palonego drewna możesz sobie… co najwyżej wyobrazić.

Gdzie zjeść dobrą pizzę w Olsztynie?

Włoska pizza w Olsztynie? Od maja możemy delektować się pizzą z prawdziwego zdarzenia w Pizzerii San Giovanni (https://pizzeriasangiovanni.pl/). Sieć pizzerii, która podbiła już serca Warszawiaków, właśnie otworzyła swój pierwszy lokal w Olsztynie. Pizzerię znajdziesz na ul. Huggona Kołłątaja 19.

To idealna miejscówka na randkę, rodzinny obiad i spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli nie masz czasu na wizytę w klimatycznym lokalu – zamów pizzę na dowóz. To najprawdopodobniej najlepsza pizzeria i pizza w Olsztynie!

Artykuł Partnera

fot. Pexels

Słowa kluczowe: ciasto do pizzy, składniki, sos, ser, dodatki, pizzeria
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dobra pizza
Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź! Olsztyn

Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

grill na majÃłwkę
Tanie lato na bogato - jak Polacy grillują podczas majówki?

Kaufland przygotował specjalną ofertę prezentowaną w ramach najnowszej letniej kampanii reklamowej.

Polecamy
Szakszuka - przepis
Szakszuka - przepis

Szakszuka to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem i zapachem.

5 pomysłów na sushi w domu

Podpowiadamy, jak samodzielnie przygotować sushi w domu.

Polecamy
Ostatnio dodane
dobra pizza
Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź! Olsztyn

Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?