Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź!
2022-08-12 09:57:30 | OlsztynPizza to danie, które można jeść… na okrągło! Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!
Na ostateczny smak pizzy wpływa szereg czynników, spośród których trudno wybrać jeden najważniejszy. Istotna jest zarówno jakość ciasta, sosu i sera, jak świeżość wybranych dodatków i ich odpowiednie połączenie. Dobra pizza to również dobry piec, najlepiej taki opalany aromatycznym drewnem. Nie mniej ważna jest doświadczona ręka pizzera!
Bierzemy pod lupę dobrą pizzę i analizujemy ją kęs po kęsie. Sprawdzamy również, gdzie jest najlepsza pizza na dowóz w Olsztynie!
Idealnie wyrobione ciasto
Podstawą dobrej pizzy, dosłownie i w przenośni, jest idealnie gładkie i perfekcyjnie wyrobione ciasto drożdżowe. Przepis na najlepsze ciasto na pizzę? Minimalna liczba najwyższej jakości składników (mąka, drożdże, woda) oraz czas i spokój niezbędne, by ciasto mogło nabrać wartości rosnąc. No i oczywiście opalany drewnem piec do pizzy, gwarantujący ciastu optymalną temperaturę i zapewniający pizzy wyjątkowy aromat.
Włoskie pizzerie przygotowują pizzę w oparciu o sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury. Klasyczna pizza ze słonecznej Italii robiona jest zawsze na cienkim cieście z podniesionymi, delikatnie chrupiącymi brzegami. Dokładnie tak, jak zrobił to w 1889 roku pizzer Raffaele Esposito, przygotowując pizzę dla królowej Włoch Margherity Sabaudzkiej i jej męża Umberto I. Ale to nie jedyna dostępna opcja!
Sycylijska pizza Sfincione jest kwadratowa lub prostokątna. Jej bazą jest grube i puszyste ciasto, bez podniesionych brzegów. W Sycylii Sfincione była tradycyjnym prowiantem lokalnych rolników. Przygotowywana z dodatkami, które akurat były pod ręką (najczęściej ser, oliwę, cebulę, anchovies i… kawałki chleba!), bezproblemowa do dzielenia i przenoszenia. Pomysł na pizzę na grubym cieście zaadaptowali Amerykanie, serwując ją jako pizzę w stylu Chicago.
Ciasto na pizzę może również zostać uformowane na kształt gigantycznego pieroga (Calzone) lub zostać zwinięte w formie rolady (Stromboli).
Dobrej jakości sos i ser
Sos i ser to dwa podstawowe dodatki, bez których o dobrej pizzy nie może być mowy! Sos ląduje bezpośrednio na cieście. Najczęściej używany jest oczywiście sos pomidorowy, który w swojej podstawowej wersji przygotowywany jest wyłącznie ze świeżych pomidorów, z dodatkiem świeżej bazylii i szczyptą maksymalnie aromatycznych ziół prowansalskich. W niektórych rodzajach pizzy sos pomidorowy zastępuje się sosami śmietanowymi, które lepiej komponują się np. z grzybami.
Ser jest tym dodatkiem, który decyduje o charakterze pizzy i jej smakowitości. To na nim również spoczywa odpowiedzialność za połączenie wszystkich składników ułożonych na cieście.
Najpopularniejszym serem do pizzy jest subtelna mozzarella, która harmonijnie komponuje się z większością dodatków. Za wyrazistość pizzy odpowiada z kolei gorgonzola, która skutecznie podbija smak zielonych warzyw, przede wszystkim szpinaku i rukoli. Pizza z greckim akcentem to pizza z fetą, która nadaje włoskiemu przysmakowi lekko słony i ostry smak. Francuski camembert z kolei idealnie komponuje się ze śmietaną i oliwkami.
Nie zapominajmy o parmezanie! To naprawdę twardy zawodnik, pochodzący z włoskiej Parmy, który dodaje każdej pizzy ostrości i wyrazistości.
Świeże i dobrze dopasowane do siebie dodatki
Na pizzy można położyć właściwie każdy składnik, czego dowodem jest jedna z najbardziej kontrowersyjnych pizz, czyli… pizza hawajska. Stoimy na stanowisku, że nie ma złych i dobrych połączeń i kompozycji. To Tobie przecież wybrana pizza ma smakować!
Oczywiście doświadczeni pizzerzy doskonale wiedzą co, jak i w jakich proporcjach ze sobą łączyć. Właśnie dlatego najlepsze włoskie pizzerie oferują swoim klientom nawet kilkadziesiąt gotowych propozycji, wśród których znajdują się m.in. klasyczna Margherita, delikatna Prosciutta, subtelna Capriciosa, a także sycące i mocno mięsne pizze Chłopska i Góralska. Na miłośników sera czeka pizza Cztery Sery, a na wielbicieli owoców morza – pizza Frutti di Mare…
Wszystkie składniki powinny być świeże!
Piec, który złączy wszystko i nada odpowiedniego aromatu
Piec do pizzy to gwarancja perfekcyjnie wypieczonego ciasta i idealnego połączenia wszystkich składników. Nawet najlepsza domowa pizza nie może równać się z tą, którą pizzer wypieka w specjalnym, opalanym liściastym drewnem, otwartym piecu.
Profesjonalne piece do pizzy rozgrzewają się do 400-500 stopni Celsjusza, a pizza wypiekana jest najczęściej nie dłużej niż kika minut. Domowy piekarnik rozgrzewasz maksymalnie do 250 st. C, a aromat palonego drewna możesz sobie… co najwyżej wyobrazić.
Gdzie zjeść dobrą pizzę w Olsztynie?
Włoska pizza w Olsztynie? Od maja możemy delektować się pizzą z prawdziwego zdarzenia w Pizzerii San Giovanni (https://pizzeriasangiovanni.pl/). Sieć pizzerii, która podbiła już serca Warszawiaków, właśnie otworzyła swój pierwszy lokal w Olsztynie. Pizzerię znajdziesz na ul. Huggona Kołłątaja 19.
To idealna miejscówka na randkę, rodzinny obiad i spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli nie masz czasu na wizytę w klimatycznym lokalu – zamów pizzę na dowóz. To najprawdopodobniej najlepsza pizzeria i pizza w Olsztynie!
Artykuł Partnera
fot. Pexels