Opis
Jeden z pięciu ludzkich zmysłów - smak jest motywem głównym zbliżającego się Festiwalu Kameralnego "Radość zmysłów". W programie m.in. wystawa zdjęć Małgorzaty Chomicz, , seans filmowy i spotkania z kreatorami smaku Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem oraz z kulturą i kuchnią arabską. Na "Radość zmysłów" zapraszamy od 22 do 24 października do Kamienicy Naujacka MOK.
Kiedy jesień za oknem, jedną z najmilszych przyjemności na którą możemy sobie pozwolić jest jedzenie, smakowanie. Miejski Ośrodek Kultury wOlsztynie chce zaprosić mieszkańców Olsztyna, aby rozsmakowali się nie tylkow kuchni, ale i w innych przyjemnościach płynących m.in. z podróży do dalekich krajów a także w głąb siebie.
Program festiwalu "Radość zmysłów - smak":
22 października (piątek) godz. 18.00
haloGaleria MOK, ul. Dąbrowszczaków 3
Cztery pory roku: Umbria -Toskania. Wernisaż wystawy fotografii Małgorzaty Chomicz
22 października (piątek) godz.19.00
Kamienica Naujacka MOK, ul. Dąbrowszczaków 3
"Wielkie żarcie"/ La Grande Bouffe, 1973 - poczuj smak dekadencji podczas projekcji filmu Marco Ferreriego. Przed projekcją prelekcja prof. Henryka Mizerka z UWM. Wstęp wolny.
23 października (sobota) godz.18.00
Kamienica Naujacka MOK, ul. Dąbrowszczaków 3
"Nakarmić Duszę" - spotkanie z Jolą Słoma i Mirkiem Trymbulakiem, projektantami mody, gospodarzami programu w Kuchnia TV "Atelier smaku", autorami książek "Nakarmić duszę" i "Ubrać duszę", propagatorami kuchni wegetariańskiej.
Jola Słoma ukończyła szkołę muzyczną, chciała zostać malarką. Tańczyła w teatrze tańca, śpiewała w zespole rockowym, występowała w programachtelewizyjnych, między innymi w "Lalamido". Projektowała i wykonywałabiżuterię artystyczną. Modą zajmuje się profesjonalnie od 12 lat. Wraz z Mirosławem Trymbulakiem prowadzi w Gdyni salon krawiectwa miarowego. Oprócztego projektanci wykonują własne kolekcje. Są wegetarianami. Wydają płyty zSony BMG i aranżują wnętrza, z których nie chce się wychodzić. Są mistrzami kuchni wegetariańskiej, dlatego gotowanie na antenie telewizji i wydawaniebestselerowych książek nikogo nie dziwi. Dotychczas napisali dwie książkizawierające przepisy wegetariańskie i własne przemyślenia - "Nakarmić duszę" i "Ubrać duszę". Wstęp wolny.
24 października (niedziela) godz.17.00
Kamienica Naujacka MOK, ul. Dąbrowszczaków 3
"Jemen - spotkanie z kulturą i kuchnią arabską" - prelekcja Adrianny Łady (kulturoznawcy) i Błażeja Lisa (arabisty). W programie min. wystawaegzotycznego rękodzieła oraz przedmiotów codziennego użytku, muzyka arabska,pokaz strojów jemeńskich, "Kawa i Humus"- degustacja oraz pokaz kulinarny (spotkanie z cyklu "Kultury świata"). Wstęp wolny.